- Inkludert rettslige krav til vigsler etter lov om ekteskap av 4. juli 1991 nr. 47, forskrift om kommunale vigsler av 18. september 2017 nr. 1421 og forskrift om registrering og melding av vigsel av 18. september 2017 nr. 1422

1. Vigselsmyndighet

I tråd med Ekteskapsloven § 12 b) har ordfører og varaordfører vigselsmyndighet i Vardø kommune. Ordfører og varaordfører har vigselsmyndighet i den periode de innehar verv som ordfører/varaordfører, en myndighet som bortfaller den dag de ikke lenger har dette vervet. 

I tillegg har følgende i administrasjon og folkevalgte vigselsmyndighet i Vardø kommune:

✓ Kommunedirektør

For administrative stillinger følger vigselsmyndigheten stillingen. For folkevalgte vigslere følger myndigheten valgperioden.

At vigsler har vigselsmyndighet er et vilkår for at ekteskapsinngåelsen er gyldig.

Kommunen skal til enhver tid ha oversikt over hvem som har vigselsrett, og skal til enhver tid ha oppdatert informasjon på sine nettsider og andre relevante plattformer om dette og hvordan den enkelte innbygger kan få behandlet spørsmål om vigsel

raskest mulig.

2. Tilbud om vigsel

Ekteskapsloven bygger på en forutsetning om at de som oppfyller vilkårene for inngåelse av ekteskap og kravene til prøving, har krav på vigsel i Norge. Kommunens tilbud om borgerlig vigsel gjelder både for utenlandske brudefolk og for norske

statsborgere bosatt i utlandet. Disse skal også kunne benytte seg av vigselstilbudet i  kommunen uten å måtte betale for det. Kommunen tilbyr ikke vigsler til innbyggere fra andre kommuner.

Kommunen plikter å ha et tilbud om vigsel for innbyggere og personer som ikke er bosatt i Norge, men som fyller vilkårene for å inngå ekteskap i Norge, jfr. Ekteskapsloven § 12 a. Det er tilstrekkelig at et av brudefolkene er bosatt i kommunen for at plikten gjelder. Hvem som anses som bosatt i kommunen følger av de alminnelige regler om folkeregistrering av bostedsadresse, jfr. Folkeregisterloven med forskrifter.

3. Prøving av ekteskapsvilkårene

Før ekteskapet kan inngås må ekteskapsvilkårene prøves. Det er folkeregistermyndigheten som prøver ekteskapsvilkårene.

Personer som ønsker borgerlig vigsel utført av kommunen må ha gyldig prøvingsattest på tidspunktet for ekteskapsinngåelsen, jfr. Ekteskapsloven § 14, 1. ledd jfr. § 10.

Vigsler skal ha mottatt gyldig prøvingsattest før vigsel foretas. Attesten skal vise at ekteskapsvilkårene er prøvet og at reglene i §§ 6 – 10 er fulgt, jfr. Ekteskapsloven §14.

Brudefolkene skal legitimere seg for å godtgjøre at de er de samme personene som det er foretatt prøving for. Til legitimasjon kan benyttes pass, førerkort og bankkort. Om legitimasjonen skal godtas beror på vigslers konkrete vurdering i hvert enkelt tilfelle.

4. Vitner

To vitner må være til stede under seremonien, jfr. Ekteskapsloven § 11, 2. ledd. Det kan være forloverne eller to andre myndige personer.

5. Vigselsformularet

Det borgerlige vigselsformularet skal benyttes. Brudefolket har ikke krav på å få opplest vigselsformularet på et annet språk enn språkene bokmål, nynorsk og i tillegg på engelsk.

6. Nekte gjennomføring av vigsel

Ekteskapsloven § 14, 2. ledd gir vigsler som kjenner til at et vilkår for å inngå ekteskap ikke er oppfylt, plikt til å nekte vigsel. Dersom vigsler finner grunn til tvil om et vilkår er oppfylt, kan vigselen utsettes og brudefolkene pålegges å skaffe bevis for at vilkårene er oppfylt.

Kommunal vigsler har ellers ikke grunnlag for å nekte å gjennomføre en vigsel, jfr. Ekteskapsloven §§ 13 og 14.

7. Seremoni, lokalisering og tidspunkt

Teksten til det borgerlige vigselsformularet leses opp av vigsler under seremonien. Brudefolket kan utvide seremonien med musikkinnslag og innslag ut over standard borgerlig vigselsformular. Dette må avtales med vigsler på forhånd.

Vigselen skal i hovedsak finne sted i Vardø Rådhus. Brudefolkene kan avtale dekorasjoner utover det kommunen kan tilby med vigsler. Ønsker brudefolket at vigselen skal foregå et annet sted enn i Vardø Rådhus, må dette avtales på forhånd med vigsler. Dersom vielsen skal skje et annet sted må vigslers utgifter forbundet med dette dekkes av brudefolket, jfr. Forskrift om kommunale vigsler § 2, 2. ledd.

Vigsler kan avvise forespørsler om vigsel utenfor kommunens grenser.

Vigsel utføres innen kommunens ordinære åpningstider eller avtales med vigsler på forhånd. Vigsler kan avvise forespørsel om vielser utenom standard åpningstider.

Avtales det at vielsen skal skje utenom standard åpningstider, dekkes utgifterforbundet med dette av brudefolket, jfr. Forskrift om kommunale vigsler § 2, 2. ledd. Brudefolket dekker utgifter forbundet med overtidsbetaling til vigsler.

8. Melding om vigsel og registrering

Prøvingsattesten fra folkeregistermyndigheten utgjør også melding om vigsel og vigselsbok (skjema Q-0309).

Vigsler skal sammen med vigselsmeldingen legge ved dokumentasjon for sinvigselsmyndighet, jfr. Forskrift om registrering og melding av vigsel § 5. En bekreftet kopi av skjemaet gis til brudefolkene og utgjør midlertidig vigselsattest.

Endelig vigselsattest utstedes av folkeregistermyndigheten.

Kommunen skal føre vigselsbok med oversikt over ekteskap som er inngått i kommunen, jfr. Forskrift om registrering og melding av vigsel § 1, 1. ledd, bokstav e). Det originale skjemaet «Prøvingsattest/Melding om vigsel/Vigselsbok» beholdes av vigsler og utgjør vigselsboken.

9. Betaling for vigsel

I henhold til Forskrift om kommunale vigsler § 2 skal vigselstilbudet være gratis for kommunens egne innbyggere og for personer som ikke er bosatt i Norge, men som fyller vilkårene for å inngå ekteskap her.

Ved vigsel utenfor kommunens grenser må brudefolket måtte dekke vigslers reiseutgifter, jfr. Forskrift om kommunale vigsler § 2, 2. ledd, Kun nødvendige merkostnader faktureres.

Ved vigesl utenom ordinære åpningstider, vil brudefolket måtte dekke utgifter forbundet med overtidsbetaling, jfr. Forskrift om kommunale vigsler § 2, 2. ledd.

10. Gyldighet

Vigsler skal forvisse seg om at vilkårene for inngåelse av ekteskap er oppfylt. For at et ekteskap skal være gyldig må fremgangsmåten i ekteskapsloven § 11, 1. ledd, jfr. § 12, følges:

  • Begge brudefolkene må være til stede under vielsen.
  • Brudefolkene må erklære at de ønsker å inngå ekteskap med hverandre.
  • Vigsler må erklære dem for ektefolk.
  • Vigselen må være utrettet av en person som har myndighet til å foreta vigsler.
  • Det må foreligge gyldig prøvingsattest på vigselstidspunktet, jfr. Ekteskapsloven §
  • Minst to vitner skal være til stede under vielsen.

Dersom de formelle reglene for inngåelse av ekteskap ikke er fulgt, innebærer det atekteskapet ikke anses for å være inngått og ekteskapet har ingen rettsvirkninger.

I følge Ekteskapsloven § 1b, skal ekteskap inngås av egen fri vilje og med egetsamtykke. Et ekteskap som ikke er inngått frivillig kan bli kjent ugyldig av domstolene,jfr. Ekteskapsloven § 16, 3. ledd.

11. Tjenestebeskrivelse

I tillegg til disse retningslinjer, og som eget vedlegg er det utarbeidet tjenestebeskrivelse for utførelse av borgerlige vigsler i Vardø kommune.

Ordfører har ordfører fullmakt til å oppdatere tjenestebeskrivelsen i samsvar med praktisk gjennomføring av vigsler i Vardø kommune, i henhold til disse retningslinjene.

12. Prosedyre og tekst som vigsleren bruker (Vedtak om borgerlig

(vigselsformular):

Bokmål

Form for borgerlig vigsel

Kjære brudepar

  • Navnet på brudeparet

Dere har kommet hit i dag for å bli viet til ektepar.

Jeg vil minne dere om hvilken stor og viktig begivenhet det er når to mennesker velger å leve sammen i ekteskap.

Ved å inngå ekteskap, lover dere hverandre samhold og støtte i alle livets forhold, både i medgang og i motgang.

Men dere lover hverandre mer:

Ekteskapet innebærer at dere lover hverandre kjærlighet og troskap. Det å love hverandre kjærlighet for resten av livet, er det vanskeligste løfte vi kan gi et menneske. Det krever at dere setter dere høye mål for samlivet, og det krever deres oppriktige vilje til å strekke dere mot d sse målene, i dag og i tiden som ligger foran. Det er dette dere lover hverandre her i dag.

Ved å inngå ekteskap, blir dere en enhet, men dere fortsetter også å være to selvstendige og likestilte mennesker. Det er ingen motsetning mellom kjærlighet og samhold på den ene siden, og frihet og selvstendighet den andre. Kjærlighet er også å vise respekt for hverandre.

Det er en rett jeg har, men også en plikt som er pålagt meg etter loven, å legge dere to nå alvorlig hjertet at dere skal leve etter det løftet som dere gir hverandre her.

Og nå:

(vigsleren sier til kvinnen i det heterofile paret/den yngste personen i det homofile eller lesbiske paret)

Jeg spør deg først (det fulle navnet på kvinnen eller den yngste personen)

Vil du ha {det fulle navnet på mannen eller den eldste personen i det homofile eller lesbiske paret), som står ved din side til din

ektefelle?

(Når kvinnen eller den yngste personen i det homofile eller lesbiske paret har svart ja, sier vigsleren til mannen eller den eldste

personen i det homofile eller lesbiske paret):

Så spør jeg deg, (det fulle navnet mannen eller den eldste personen i det homofile eller det lesbiske paret):

Vil du ha (det fulle navnet på kvinnen eller den yngste personen i det homofile eller det lesbiske paret), som står ved din side til din

ektefelle?

(Når mannen eller den eldste i det homofile paret eller det lesbiske paret har sagt ja sier vigsleren):

Siden dere nå - i vitners nærvær - har lovet hverandre å leve sammen i ekteskap, erklærer jeg dere med dette for å være rette

ektefolk.