Det er blitt påvist høypatogen fugleinfluensa i 2 havørn som ble funnet død i Vardø kommune. Den 30.mai har Mattilsynet tatt ut prøver av 1 kråke og 3 måkearter som ble sendt inn samme dag. Vi kan forvente et resultat i slutten av neste uke. Følg med på veterinærinstituttet sine nettsider: Fugleinfluensa hos villfugl i Norge (vetinst.no) og Nye påvisninger av fugleinfluensa hos havørn i Norge (vetinst.no) (her har ikke de nyeste påvisningene kommet med i artikkelen).

 

Det som er viktig for Mattilsynet er at folk som ferdes langs sjø, vann og våtmarksområder om å melde fra til oss når de finner syke eller døde fugler slik at vi kan få undersøkt om de har fugleinfluensa. Det er også viktig å varsle viltnemnda hvis fuglen er syk eller oppfører seg unormalt. Fugler som er syke kan ha en unormal atferd, der de er slappe, ikke trekke seg unna mennesker, ikke klarer å fly på normal måte eller er trege i bevegelsene. Veterinærinstiuttet har lagt ut noen videoer av hvordan dette kan arte seg.

 

Dette er en sykdom som er veldig alvorlig for fugler og vi ønsker å ha mest mulig oversikt over spredningen av sykdommen. Mattilsynet ønsker særlig å bli varslet dersom du finner syke eller døde fugler av disse artene: 

·        andefugler (ender, gjess og svaner) 

·        måkefugler 

·        vadere 

·        rovfugler (spesielt ørn og musvåk) 

·        åtseletere (kråkefugler) 

 

Det er viktig at publikum oppgir hvor fuglen er funnet så nøyaktig som mulig og hvor den kan hentes når de melder ifra til Mattilsynet. Fugler som er døde av ytre skader, er avmagra eller råtne er i utgangspunktet ikke aktuelle å undersøke for fugleinfluensa. 

Men ved funn av døde fugler av de ovenfor beskrevne artene uten synlig dødsårsak, bør folk kontakte det lokale Mattilsynet på tlf. 22 40 00 00. Du kan lese mer om dette på mattilsynet sine nettsider: Fugleinfluensa | Mattilsynet

 

Av hensyn til generell smittefare bør man unngå å komme i fysisk kontakt med sjuke og / eller døde fugler. Bruk derfor hansker og ansiktsmaske, unngå kontakt med dine egne klær, og legg fuglen i en plastpose. Vask hendene godt etterpå. Fugleinfluensa - FHI

 

Mattilsynet er opptatt av å beskytte tamfugler mot smitte. Vi oppfordrer alle med hobbyhøns om å registrere seg hos oss, slik at vi får formidlet ut nødvendig informasjon så tidlig som mulig ved behov.