Hopp til toppmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
10. juni:

Fugleinfluensa

Det er kjent blant befolkning at fugleinfluensa har kommet blant fugler i Vardø kommune. Kommuneover... Les mer
A A A

kommune overlegen informere

Denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kommunelegen i Vardø startet planleggingsarbeidet med å hente tall fra WHO i Kina og nyhetene. WHO hadde en forskningsgruppe på 25 forskere i Kina i begynnelsen av 2020, etter den nye sykdommen ble identifisert og en alvorlig epidemi brøt ut.
Ifølge forskergruppa hadde 80% av de som ble smittet en mild sykdoms variant. 20% trengte innleggelse med en langvarig oksygen behandling fra to uker opp til fire uker, 10% trengte respirator, og 5% døde.
Det kom en tentativ vurdering i de nasjonale nyhetene, at vi må regne med at 25% av befolkningen blir syk.
For Vardø kommune ble da matematikken enkel: 460 beboere i kommunen blir syke, 90 trenger innleggelse, 23 respirator og 15 dør. Selv om tallene ikke helt kan generaliseres, ga det oss noe å basere planleggingen på. Det er seinere kastet i lufta mange vurderinger, men er det 10%, 25% eller opptil 75% av befolkningen som blir syk, har vi mye mer enn vi klarer å håndtere.
Samtidig vurderte vi, at hvis pandemien kommer med full kraft til Øst-Finnmark, har vi oversteget kapasiteten lokalt og nasjonalt. For eksempel i Vardø blir det kategorisert som katastrofesituasjon, hvis vi har mer enn 6 ekstra pasienter inn i helsevesenet samtidig. Vi gjorde en erfaringsbasert vurdering, at vi bør forberede oss på ett scenario der vi får lite hjelp utenfra. Vi fikk allerede i februar en klar beskjed fra Fylkesmannen, at kommunen bare for love å legge inn de aller sykeste på sykehus. De fleste pasientene må kommunene håndtere selv. Hverken Sivilforsvaret eller Røde kors har nok infrastruktur å gjøre en stor innsats i Vardø. Og kommunen kan heller ikke påregne innsats fra forsvaret.
Vi justerer risikovurderingen vår fortløpende. I dag har kurven faktisk flatet ut i Norge, og bl.a. stiger dødstallene veldig langsomt. Det ser litt lovende ut, og jeg har startet å senke skuldrene og ikke ha så mange bekymringer over 70 pasienter liggende på feltsenger i Vardøhallen. Men, dessverre, situasjonen kan også endre seg fort.

 

  • Skjema
  • Tjenestebeskrivelser
  • Dokumenter
  • Lenker
helse stetoskop

Sist oppdatert 06. april 2020