Har du en familie / en hushold / en do på arbeidsplassen du passer på?

Det har kommet nytt forskning på coronaviruset. Det ser ut som, at en mulig måte å bli smittet er gjennom bruk av felles do.

Coronaviruset har en ytterste skall som er lagt av fettstoff. Hvis skallet blir ødelagt, dør viruset. Måten å få det på bryte ned er på god gammeldags vann og såpe i håndvask i lang nok tid. 

I reinhold er det billig og ufarlig å bruke vanlig husholdnings kloring. 

I toalettskålen kan det være ufortynnet, og når man vasker overflatene som do knappen og kranen og plasser folk tar på, er resepten til fortynning følgende: 1 l vann, 1.5 matskjed husholdnings klorin. 

(Jeg sikret fortynningprosenten fra internasjonale kilder som WHO og kalkuleringen fra høyest mulig autoritet i mitt hode, nemlig faren min som er pensjonert fysikk- og kjemi lærer.)

Trenger du hjelp fra vardølegene?

Vi har omorganiserte funksjonene våre, og her følger noe tips.

  1. Bruk gjerne elektroniske måter å kontakte oss, hvis du har anledning. Besoklegen.no er ypperlig. Vi enten ringer deg fra ukjent nummer eller sender en tilbakemelding elektronisk.

  2. Ikke alle kan bruke elektroniske verktøyer. Da kan du ringe på en helt vanlig måte, vi har god kapasitet å svare.

  3.  Vi prøver å gjøre mest mulig via telefon/elektroniske løsninger som vi kan. Hvis legen vurderer det nødvendig, blir du invitert å møte en lege på legekontoret. Samme gjelder blodprøver.

  4. Vi vurderer også, hvis din sak er sånn at det bør være fastlegen som ordner. Da kan det bli litt venting. Ellers er det mulig, at det er en annen lege som tar stilling i din sak.

  5. Takk for tålmodigheten! Vi har fått til en helt annenledes hverdag i løpet av en veldig kort tid. Det tar oss alle sammen tid å bli vant til de nye rutiner. Jeg tror, at vi har fått også gode tanker og verktøyer til tiden etter pandemien. 

Hvorfor tester vi ikke alle som er syke?

Det er anbefalt å følge FHI sine retningslinjer. Der er det sagt ganske nøye, hvem staten anbefaler å teste og hvem sitt tilfelle er det ikke anbefalt. Staten organiserer også resursene ifølge de retningslinjer. Det fins andre stater som har valgt en annerledes tilnærming. Dette er en diskusjon som skjer i større nivå en lille Vardø.
Hvorfor tester vi ikke de som ikke er syke, men kjeder seg i karantene? Da kunne livet bli som normalt fortere.
Fordi testen viser feil, hvis du er ikke syk enda. Da kan du bli syk 2 dager seinere og smitte masse andre.

Malariamedisin mot Koronavirus

Nå skrives det i pressen om en malariamedisin som kunne hjelpe de som er smittet med koronaviruset. Gode nyheter, men ha litt is i magen!
 
Fordeler: Det er veldig mye bedre å ta en gammel medisin i bruk enn å finne ut noe helt nytt. Medisinen det er snakk om er en malariamedisin, som brukes fortsatt mot leddgikt. Den er gammel, billig og patenten er utgått, så det er flere som kan produsere det. Og vi vet veldig godt, hva bivirkningene kan være.
Ulemper: det trengs mye mer forskning før det kan bli en allmenn retningslinje. Og medisinen er ikke uten sine bivirkninger, som kan i sjeldne tilfeller være alvorlige.

Hvordan forebygge smitte?

Det er anbefalt å hoste i albukroken. Ta heller i bruk bestemor sin tips å ha et rent papirhåndkle i ermet til genseren, eller en vardødame sin tips å ha det i hetten til barna. Fra albukroken kan du spre viruser overalt, men et papirhåndkle kan kastes borte fortest mulig og hendene kan vaskes. (Har rådet min egen far å slutte å bruke håndklær lagd av stoff, men det er en annen historie.)

I mitt hjemland Finland er det gitt ekstra råd til folk over 70 år til å være mest mulig hjemme og minst mulig nært andre. Det er grunnet de gamle har en ekstra stor risiko å bli veldig dårlig hvis de blir smittet. Men livet uten venner, barn, barnebarn og mulige oldebarn er veldig kjedelig. Min 92 år gammel bestemor har lært seg å bruke telefon til å lese nyheter og kontakte oss via Whatsapp. Vet at det kan være skremmende, men da har man skaffet seg en måte til å være nærmere til nærmeste i disse smittsomme tidene! Gi gjerne opplæring til bestemor hvis det lar seg å gjøre uten for mye nærkontakt!